Intrebare: "As vrea sa cunosc sfatul unui specialist legat de o problema cu care se confrunta sora mea. Are alergie la frig sau cel putin asa banuim noi. Daca sta mai mult timp in frig pielea i se inroseste, o mananca si uneori chiar se simte rau. As dori sa stiu cum se manifesta practic alergia la frig si ce se poate face pentru a scapa de aceasta problema. Va multumesc".

Dr. Victoria Maxim, medic specialist alergologie in cadrul Policlinicii nr. 1 Iasi:
Alergia la frig se manifesta dupa expunerea la vant, dupa bai in apa rece, dupa consumul de bauturi reci sau la simpla scadere a temperaturii - aerului ambiant.

Clinic, se manifesta prin aparitia de placi urticariene (eritem, edem si prurit) pe zonele expuse la frig, care dispar in 2-3 ore dupa eliminarea agentului fizic incriminat. Acestea apar (se localizeaza) la nivelul mainilor, antebratelor, fetei, dar se pot intinde si pe intreaga suprafata a corpului.

La nivelul fetei pot sa apara simultan episoade de angioedem (umflatura nedureroasa rezultata prin acumulare de lichid seros) al buzelor, limbii, insotit uneori de dificultati in respiratie. Manifestarile digestive constau in dureri abdominale, diaree, voma.

La nivel cardiovascular poate aparea socul hipotensiv, ca urmare a scaderii bruste a tensiunii (dureri retrosternale, tahicardie - accelerare anormala a batailor inimii, stari de lesin).

Investigatii complexe

Destul de frecvent urticaria la frig se poate asocia cu infectii ale aparatului urinar sau digestiv. De asemenea, poate fi un sindrom inclus in bolile sistemice (colagenoze sau boli de sange maligne). Tocmai de aceea bolnavul cu alergie la frig trebuie sa fie complex investigat.

Testul la cubul de gheata, imersia mainilor in apa rece, testul in camera rece, cat si alte investigatii pentru precizarea diagnosticului se vor efectua doar de catre un medic specialist.

Profilaxia consta in prevenirea expunerilor la agentii fizici mentionati anterior, in tot cursul vietii. Sporturile acvatice, sporturile de iarna ca si consumul de alimente si bauturi reci vor fi interzise pacientilor cu alergie la frig.
 
Sursa: Ziarul de Iasi