Un pacient cu hipotermie nu trebuie abordat cu brutalitate: orice manevra de intoarcere foarte brusca, de ridicare, de mobilizare poate duce la aparitia artimiilor cardiace si poate complica prognosticul.

Temperaturile foarte scazute si neglijenta aduc in spital  multe persoane aflate in hipotermie. Cele mai expuse la hipotermie sunt persoanele cu etilism acut care pot cadea in strada, iar daca temperatura este scazuta, au risc mare de hipotermie accidentala. Deci, trebuie evitat consumul de bauturi alcoolice si apoi sa iesim in frig.

De asemenea, varstnicii sau copiii - daca raman nesupravegheati intr-un mediu neincalzit, au risc de hipotermie. Un alt grup de persoane cu risc sunt cele cu probleme psihice - care la fel nu au posibilitatea de a se ingriji. Un alt grup de persoane cu risc este cel al persoanelor cu boli dermatologice, care afecteaza intreaga suprafata cutanata si impiedica organsimul sa se adapateze la mediul exterior.

Cele mai frecvente cazuri de hipotermie se intalnesc la barbati, de varsta medie cu patologie asociata cum ar fi tuberculoza pulmonara sau bolile metabolice cum ar fi diabetul. Acestia care consuma alcool, raman inconstienti in strada si ajung la spital intr-o hipotermie severa care necesita terapie de reincalzire externa si interna. La astfel de cazuri se pot asocia degeraturi la membrele superioare sau inferioare.

"In cursul reincalzirii pot aparea o serie de complicatii - mai ales tulburari de coagulare care apar in cursul reincalzirii - sangerari multiple din cauza hipotermiei severe. De asemenea, tulburari cardiace care pot duce la decesul pacientului. Unele manevre terapeutice pot chiar dauna pacientului. Un bolnav cu hipotermie nu trebuie abordat cu brutalitate: orice manevra de intoarcere foarte brusca, de ridicare, de mobilizare poate duce la aparitia acestor artimii cardiace si poate complica prognosticul", explica dr. Diana Cimpoesu, sefa Unitatii de Primire Urgente din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi.

Ce putem face?

In cazul unei persoane cu hipotermie - daca nu exista riscul unui traumatism - si este inconstienta, aceasta poate fi pusa in pozitie laterala de siguranta - asta impiedica varsatura (il asezam pe o parte astfel incat sa nu se sufoce cu lichidul de varsatura si in acelasi timp preintampinam obstructia caii aeriene cu baza limbii).

"In plus, pacientul trebuie scos din mediul rece cat mai repede; il invelim, dar important este ca mai intai sa fie scoase hainele reci si umede. Acestea impiedica incalzirea eficienta. Daca nu stim daca pacientul a devenit inconstient din cauza unei traume (cadere accidentala, lovitura etc), atunci el trebuie doar invelit, si nu mobilizat. Asta pentru ca in cazul traumei exista riscul de leziune de coloana cervicala. Si daca il miscam exista riscul aparitiei paraliziei. In astfel de cazuri este bine doar sa invelim persoana in cauza si sa asteptam ambulanta"
, completeaza dr. Diana Cimpoiesu.

Incalzirea treptata

Sunt si bolnavi constienti - poate fi si un pacient care isi pastreaza starea de constienta la hipotermie, doar ca temperatura lui scade sub 35 de grade - de exemplu: cazurile pescarilor la copca, ale celor care fac sporturi in aer rece si care devin hipotermici in ciuda faptului ca au o sanatate buna. In astfel de stiuatii, acestia se aduc intr-un mediu incalzit, trebuie scoase hainele umede sau reci si trebuie inveliti cu paturi. Dar, atentie: nu trebuie sa-i invelim cu paturi foarte fierbinti sau sa punem sticle de apa foarte fierbinti.

"In cazul hipotermicilor, sensibilitatea la nivelul pielii este scazuta si pot aparea arsuri. Unui astfel de pacient ii putem usor cauza arsuri de gradul doi dorind sa-l incalzim cu un lucru foarte fierbinte. La acestia trebuie administrate lichide calde - sa bea bauturi nealcoolice calde - sucuri, compoturi, ceaiuri, supa. Aportul de lichide calde este extrem de important", incheie dr. Cimpoesu.
 
Sursa: Ziarul de Iasi